divendres, 15 d’abril de 2011

Excuses per un postLlegir Eduardo Punset és com enfilar-se per una pendent d’idees sorprenents, de tal manera que en algun moment, em sobrevé el vertigen d’estar-me allunyant massa de la terra ferma composta de certeses que potser no n’eren tant, però què carai, semblaven una base prou sòlida.

Aquestes són algunes de les idees que m’han cridat l’atenció:

Afirma Punset sense despentinar-se, al menys no més que de costum, que potser els extraterrestres (o millor dit, altres éssers vius desconeguts) no viuen en d’altres planetes sinó aquí mateix no gaire lluny nostre, sota terra per exemple. No és una broma.

Està demostrat que els homes tenen tota la vida una edat mental de dotze anys mentre que les dones abandonen la infantesa a l’adolescència per a seguir un procés de creixement o maduresa que no acabava mai.

Les persones ens consta reconèixer els nostres errors perquè d’una manera sistemàtica el cervell recull amb màxima eficiència aquelles dades que verifiquen la premissa de la que partim (que no ens hem equivocat) i menysté les que se’n aparten. Les nostres ments tendeixen a la consonància. No explica Punset quin problema tenim els que sempre donem per descomptat que alguna cosa haurem fet per espifiar-la.

Formar part d’una minoria és una sort, perquè les nostres societats dediquen grans esforços a reconèixer drets i ajudar les persones que les conformen, mentre que els mals de les grans majories passen desapercebuts i són constantment ignorats per governs, institucions, empreses i mitjans de comunicacions. Així, si ets estrepitosament pobre, rebràs més ajudes que si només ets un pobre dins de la mitjana. O com em passa a mi, que ara que tot el poble és coneixedor de la meva tendència sexual minoritària, tinc ganes de penjar-me un cartell que digui: "Ja podeu deixar tots de somriure'm i saludar-me efusivament, ja sé que no teniu prejudicis".

Les generacions han de morir perquè les persones joves pugin substituir els seus coneixements i prejudicis. Si no fos així no podríem avançar. El problema ve quan els joves no cumpleixen la seva part del tracte i els pobres vells es moren per no res. O potser és culpa dels més grans que s'entossudeixen en allò de que tot segueixi igual fins i tot quan ells no hi siguin. Aquí em faig un embolic.

El subconscient i el passat influeixen de manera determinant en les decisions que prenem. I si no que li preguntin a Obama per què no envaeix Líbia (el comentari és meu).

Els psicòpates abundaven entre els alts executius de les empreses dels anys noranta.

La compassió, l’empatia i l’amor, com qualsevol altra destresa humana, necessiten entrenament, pràctica.

La selecció natural ha perpetuat les persones optimistes per sobre de les pessimistes. Segons un estudi, als Estats Units, la única professió en la qual ser pessimista és un avantatge és l’advocacia. (aquest ha estat un cop baix, Punset).

La comunicació serveix per tractar d’intuir què pensen o senten els altres. Explicar allò que nosaltres pensem no és tan important i encara menys intentar convèncer als altres.

I només vaig per la meitat del llibre. Això promet.

6 comentaris:

 1. he de confessar que no he llegit res d'aquest senyor i només he vist un dels seus programes a la tele... això de què faci de psicòleg sense ser-ho no m'acaba de fer el pes... digue'm que tinc prejudicis, si.
  ara, seguiré llegint el que n'expliquis :-)

  ResponElimina
 2. Gràcies coses2 ara entenc molt bé això de la crisi i la retallada de drets i de sous i les mentides....clar com no hi havia caigut abans ? els extraterrestres ens governen!!!!! per això ens volen aniquilar! i molt aclaridor això de l'edat mental dels homes!!!! tenim governants homes i extraterrestres!

  ResponElimina
 3. Calaix, hola, m'alegro molt de tornar-te a llegir per aquí :)
  A mi em va sorprendre descobrir que en Punset era llicenciat en Dret. De tota manera més que de psicóleg fa de recollidor de teories de psicòlegs, sociòlegs, metges, biolegs... Ara bé, a mi a vegades tantes idees juntes em fan ballar el cap. Una abraçada.

  Elfreelang, m'has fet riure! Tranquil·la que queda l'esperança que una nova generació d'homes extraterrestres i d'una edat mental de 12 anys, superin els coneixements de l'actual generació quan aquesta hagi mort, posem d'aquí uns 30 o 40 anys! Bona setmana santa.

  ResponElimina
 4. Un plaer descobrir el teu blog!!!

  Si que promet el punset, mai hauria definit el pessimisme com una qualitat per a ser un bon advocat!!! Quines coses té aquest home!!!

  ResponElimina
 5. Com a mínim és un llibre que no avorreix. Pel que dius, genera rabieta ben sovint!

  ResponElimina
 6. Iris, es veu que la capacitat d'imaginar-se el pitjor és útil per aconsellar els clients. Gràcies i benvinguda!

  Marta, els fets que Punset considera científicament demostrats són sorprenents. Gràcies per la visita.

  ResponElimina